Blekinge museum

Gåva av Peter Katzman.

Karlskrona hattfabrik

Waldemar Rydow grundade i Karlskrona 1872 en hattfabrik, ”Waldermar Rydows hattfabrik”. Där började han tillverkningen av hattarna tillsammans med sin fyra systrar Emelie, Hanna, Charlotta och Alma, redan från början med en produktion som uppgick till 120 hattar per dag. Hattarna såldes sedan i brodern Emil Rydows affär på Borgmästaregatan 17.

Det gick mycket bra för Hattfabriken och redan efter två års tid tilldelades man diplom och silvermedalj vid en utställning i Colombia. Redan innan Waldemar grundade hattfabriken hade han varit företagsam, i 20 årsåldern grundade han en manufakturaffär på Ronnybygatan 48, i en fastighet ägd av bagarmästaren Johan Osvald Linnander. Den fastigheten köpte Rydow 1882 och lät riva för att ge plats till det huset som står där idag, det så kallade Rydowska huset. Tidigare hade han jobbat som biträde på firman Hallén & Co där han tog anställning som 12 åring.

Även om Waldermar Rydow var först att starta en hattfabrik i Karlskrona och som tillverkare av filthattar även först i Sverige, så hade hattillverkningen en lång tradition i Karlskrona. I maj 1696 erhöll stadens hattmakareämbete landshövdingens skråbrev.

Karlskrona hattfabriks var produktionsmässigt överlägsen alla fabriker runt om i Sverige och det visar sig att även om andra städer, som t ex Stockholm, hade flera fabriker igång samtidigt kom de tillsammans aldrig i närheten av den produktion som Karlskrona hattfabrik uppnådde.

1879 skedde en namnändring till Karlskrona Hattfabrik.

Efter första världskriget, när Gustaf Hägg var direktör för företaget, tvingades man att stänga fabriken under några månader, på grund av att man inte kunde få fram de råvaror som man behövde. Man höll stängt från och med augusti till december det året. För att inte överge sina arbetare under denna tid hade man en del av personalen kvar vid fabriken för reparation av maskinerna och andra tillfälliga arbetsuppgifter. Dessa fick då ut hela sin lön. Den andra delen av personalen, som man inte hade jobb till under stängningsperioden, fick ut 80 % av sin lön istället

Året då fabriken fyllde 100 år trappades tillverkningen ned och man producerade endast ett litet antal ridhjälmar. Året efter, 1973, såldes fabriksbyggnaderna och det blev slutet för Karlskrona Hattfabrik AB.

Källor;

Svensk hatt på svenska män: Karlskrona hattfabrik 1872-1972 Blekingeboken 1979 / Gun Wilstadius

Till Blekinges industrihistoria