Blekinge museum

Ur Karlshamns museums samlingar.

Carlshamns flaggpunsch

En av huvudingredienser i punsch är arraken och redan 1733 tog Ostasiatiska kompaniets långseglare Fredericus Rex Sveciae med sig de första tunnorna med till Sverige.

Före den fabrikstillverkade punschen tillreddes punschen i hemmet, då vid festligare tillfällen.Punschen blev med sin söta, lätt exotiska smak ett populärt alternativ till det råa, finkeldoftande brännvinet, dock för de som hade råd. Efter måltiden tog man fram en bålskål och satte däri en sockertopp, hällde kokhett vatten över den tills sockret smällt och därefter tillsattes sprit och arrak. Då dracks punschen varm men i och med fabrikstillverkningen som startade i mitten av 1800-talet blev det populärt att dricka den iskyld.   

Punschen blev snabbt populär i Sverige, och när man i mitten av 1800-talet började tappa upp på butelj så blev den också tillgänglig för fler. Slutet av 1800-talet var punschens verkliga guldålder.


Begreppet Carlshamns punsch är gammalt, redan under mitten av 1800-talet fanns det två fabriker i Karlshamn som tillverkade punsch, J N von Bergen & sons och C G Bergs.  L O Smith, även känd under namnet brännvinskungen, köpte C G Bergs och överförde tillverkningen till sin stora spritfabrik i staden.

L O Smith insåg tidigt vikten av bra reklam och 1885 registrerade han ett nytt varumärke för sin Carlshamns Punsch, etiketten bar två korslagda örlogsflaggor, och därmed var flaggpunschen född.

1917 infördes spritmonopolet och det blev början till slutet för punschtillverkningen i Karlshamn. Efter att AB Vin- & Spritcentralen bildats övertogs all tillverkning av punsch.

I dag står Carlshamns flaggpunsch för över 50 % av punschförsäljningen.

 

Källor;

Karlshamns museum

BLT

 

 

Till Blekinges industrihistoria