Blekinge museum

Fira Demokratin

Standar "KARLSHAMNS BLÅBANDSFÖRENING No 974."

Oskar Eklund startade tidningen Blå Bandet 1883 och det räknas som startåret i Sverige.

Blåbandsidén har sitt ursprung i USA liksom de flesta av nykterhetsrörelserna. Grundaren till Blåbandsrörelsen var en irländsk emigrant, Francis Murphy,
1870 hamnade han i fängelse för olaga alkoholförsäljning. I fängelset blev han omvänd genom kontakt med besökande kristna och beslutade sig för att ändra sin livsstil.
1871 talade han för första gången om sin egen erfarenhet med värme och enkelhet, kryddat med humor. Det sägs att han talade på 25.000 möten under resten av sitt liv och att 12 miljoner människor skrev under nykterhetslöftet.

Murphy fick 1876 idén att ha ett blått band som kännetecken på att man avgivit nykterhetslöfte. Något som sedan gav rörelsen sitt namn.
Även IOGT (Independent Order of Good Templars) som bildades år 1851 har sitt ursprung i USA. Organisationen kom till Sverige år 1879. Andra nykterhetsrörelser tillät alkohol i en viss mängd medan IOGT krävde total nykterhet. Rörelsen var den största bland alla nykterhetsrörelser i Sverige, och år 1910 hade IOGT över 160 000 medlemmar.
År 1918 tog IOGT ställning för kvinnlig rösträtt. Syftet var att med kvinnornas röster få majoritet i frågan om ett alkoholförbud.


Vid folkomröstningen 27 augusti 1922 röstade en liten majoritet, 50,8% av svenska befolkningen emot ett rusdrycksförbud. De flesta kvinnor var för ett förbud.
Nykterhetsrörelsen lockade många med trevliga aktiviteter som teater och utflykter. Man införde kaffedrickande som en ersättning för alkohol, och kaffekalas och kaffegrottor var vanligt förekommande.

Standar inköpt 1986 från Karlskrona Second Hand, Drottninggatan/Alamedan, Karlskrona, genom Torsten Samzelius, Karlskrona.