Blekinge museum

Månadens föremål april 2020

Den moderna tiden verkar inte ha skrämt lantbrukaren Elof Pettersson i Gnetteryd i Tvings socken, född 1896. Tvärtom var han en nyfiken man, intresserad av de senaste moderniteterna. I början av 1930-talet var Elof och handlaren i byn de enda som hade telefon. Numret han fick var ”Gnetteryd 5”. Grannar som behövde ringa viktiga samtal kom ofta förbi för att låna telefonen.

Även radio var en ovanlighet. Det var ett föremål som byborna samlades kring, inte minst under andra världskriget då även invånarna i Gnetteryd följde utvecklingen på världens scener. Elofs ”Telefunken 231WL” från 1932 blev länken ut till världen när gränser stängdes och stora delar av Europa stod i lågor. Grannarna samlades runt den bruna bakelitklumpen för att lyssna på de senaste krigsrapporterna. Runt radion dracks kaffe med dopp och man pratade och fantiserade om livet ute i Europa. Radion var navet i kvällssamvaron.

Alla var inte lika nyfikna på nymodigheter som Elof. I en av Folklivsarkivets frågelistor från 1946 berättar en gammal skeppare från Simrishamn, född 1874: ”Förr gick folk mer i kyrkan, di skulle va i kyrkan varje söndag och ofta mitt i veckan. Nu sitter di för fan bara och hör på den där helvetesmaskinen (sagesmannen gör en gest mot sin radioapparat).” Även fru Emma Nilsson från Hallarum i Jämjö socken, född 1861, var något skeptisk. Hon berättar att förr kunde man minsann läsa vädermärken för att förstå och förutspå vädret. Men nu tror ”di på radion istället”.

År 1925 startade Svensk Radiotjänst sina sändningar och under 1930-talet spenderades allt mer tid i de svenska hemmen framför radioapparaten. Antalet radiolicenser var över 1 miljon och för varje licens uppskattade man att det fanns tre lyssnare. Med tanke på det stora antalet är det inte märkligt att statsminister Per-Albin Hansson såg radion som en ”förmedlande och sammanhållande kraft” i det svenska samhället. Det var inte bara socialdemokratiskt styrda Sverige som insåg radions sprängkraft. Radion var också tidigt ett viktigt verktyg för spridning av propaganda, något inte minst den nazistiska regimen utnyttjade. Propagandaministern Joseph Goebbels proklamerade i ett av sina tal att nazisterna aldrig hade kunnat ta makten i Tyskland utan radions hjälp.

Elof Petterssons radio får symbolisera hur moderniteten smög sig in i hemmen på den svenska landsbygden. Genom utblickarna som radioprogrammen gav blev världen större, samtidigt som den krympte  och förde människor närmare varandra. Massmediets tid var kommen, oavsett om man bodde i Gnetteryd eller New York.

Radion är en gåva till museet av Elofs barnbarn Kerstin Juhlin.

Föremåls-id: Blm 29225, foto: Morgan Olsson