Blekinge museum

Grevagården sedd från trädgården. Framför står två tecknade råttor Valentin och Råkåkå. Valentin har ett förstoringsglas i handen och Råkåkå en tubkikare. Bilden är ett montage.

På äventyr med Valentin och Råkåkå

Valentin är en liten råtta som samlar på frimärken. Att samla på frimärken är som att resa utan att behöva åka hemifrån, tycker Valentin.

Råkåkå däremot, är nästan aldrig hemma. Hon älskar att resa. Hon är en stolt skeppsråtta som seglar på de sju haven. Råkåkå samlar på reseminnen, som hon skickar hem till Valentin i stora trälådor.

Du hittar lådorna lite här och var i utställningen. Om du tittar in i kikhålen kan du se märkliga föremål från främmande länder. Kan du gissa vad det är för saker? Finns det något mer som är nedpackat i lådorna? Stick in fingrarna och känn efter! Vid varje trälåda finns ett vykort med hälsningar från Råkåkå och ett annat lite mindre kort som beskriver föremålet och var det kommer ifrån.

Ta en penna och ett uppdragskort! Rita in Råkåkås seglats på kartan! Fyll i ordflätan med de föremål du hittar i lådorna! När du är klar gå till museets reception.Visa ditt kort och du får en liten belöning!