Blekinge museum

Tausi

Månadens föremål juni 2020

Ett roligt nyförvärv till museets konstsamling. Många av de personer avbildade i vår porträttsamling är och förblir okända. Gubben på den här tavlan är dock en välkänd Karlskronaprofil. Porträttet är målat av Charlotta Ailly (född 1821). På tavlans baksida har konstnären själv skrivit på en liten lapp: "Gubben Thourssie. Före detta soldat. Inkom till Sverige med Carl 14 Johans regemente. Bosatte sig som gammal, som skoflickare i Carlscrona, och roade der, vid omkring 80 års ålder, barnen med att berätta långa saker om krigen utomlands".

Gubben Thourssie hette i själva verket Dominique Tausi och föddes 1776 i Milano. Tausi kan sägas vara ett exempel på den internationella prägel som örlogsstaden haft sedan grundandet 1680. Med sin käpp och sin krökta rygg var han något av en lokal kändis. På italienska, franska och svenska berättade han dramatiskt om de äventyr han upplevt i sin ungdom. Och vilka historier han berättade. Mitt under franska revolutionen kom han till Paris och fick efter en tid som uppassare på hotell anställning hos den svenske greven (och drottning Marie Antoinettes gunstling) Axel von Fersen. Natten den 20 juni 1791 satt han på en kuskbock tillsammans med von Fersen och i den täckta vagnen bakom dem gömde sig flyende medlemmar ur den franska kungafamiljen. Trots von Fersens nogsamma planering av flykten misslyckades företaget och kungligheterna fördes tillbaka till Paris. Denna gång som fångar. 

Tausi lyckades sedan få anställning hos Antoine Simon, som förutom skomakare också var revolutionär. Medborgare Simon hade utsetts till att uppfostra Frankrikes unge kronprins Louis XVII. I Simons verkstad fick Tausi nu lära sig skoflickarens yrke, han blev alltså skoreparatör. Den lille italienaren fick också på sin lott att lära den stackars kronprinsen att hantera syl och becktråd. Den unge skulle ju lära sig ett hederligt arbete. Tausi skulle dock ha behandlat Louis alltför väl för revolutionärernas tycke varför han avskedades.

Den unge Tausi stod åter ensam men det tog inte lång tid att hitta en ny sysselsättning. Napoleon behövde soldater till sin Grande Armée och nu drog Tausi i fält. Under ett av dessa krigståg räddade han, återigen enligt egen utsago, livet på den franske kejsaren. Under en drabbning såg han en fiende rikta sitt vapen mot Napoleon. Tausi gav då Napoleon en stöt med sin gevärskolv så att den kortväxte korsikanen föll till marken, varpå skyttens kula istället träffade Tausis uniform. Han visade fältherren den trasiga ärmen som insåg att italienaren nog räddat hans liv. Napoleon avlägsnade sig efter att ha gett Tausi en uppskattande nick. Sant eller falskt?

Men hur hamnade då Dominique Tausi i Karlskrona? 1813 stod det stora slaget vid Leipzig där Napoleons armé gruvligt krossades. En av soldaterna på den franska sidan var vår vän Tausi. Den svenska kronprinsen Carl Johan, tidigare marskalk i Napoleons armé under namnet Jean Baptiste Bernadotte och senare kung av Sverige som Karl XIV Johan, ledde en svensk armé som ställdes på de allierades sida mot Napoleon. Den lansiärkår som Tausi tillhörde kapitulerade under slaget inför den svenska kronprinsen. Tausis blickar riktades således mot Sverige.

Han tog sig till Sverige och fick anställning som segelsömmare på ett örlogsfartyg. Detta efter ett misslyckat försök att kontakta sin gamle arbetsgivare Axel von Fersen (som vid tiden hade hunnit dö). Han hamnade i Karlskrona och bosatte sig på Nordenskiöldsgatan på Björkholmen. Han gifte sig, fick barn och startade ett skomakeri och verkar ha levt ett enkelt liv. Vad som var sant eller falskt i hans fantastiska historier får vi nog aldrig veta, men han verkar ha varit en storyteller av sällan skådat slag. År 1873 dog Dominique Tausi i sin lilla stuga på Björkholmen.