Blekinge museum

Masten affisch

Månadens föremål oktober 2020

Idag ser du ett par nybyggda villor på det havsnära läge i Kristianopel där Mastens festplats en gång låg. Det finns inte många spår kvar av det som var Sveriges tredje största nöjesplats. Då Masten slog upp sina grindar för besökare 1953 var det i en tid då festplatser och folkparker dök upp på mer eller mindre tillgängliga platser runtom i landet, och det var inte sällan rätt långt till närmsta större stad.

Raden av artister som rullade upp med sina turnébussar på Mastens parkeringsplats kan göras lång. Ingemar Nordströms orkester, som spelade i stort sett varje midsommar från 1956 till mitten av 1980-talet, skrev till och med en särskild hyllningssång till platsen. Midsommaren 1975 var inget undantag. Ingemar Nordströms orkester stod även detta år på scenen. Ann-Kristin Hedmark spelade samma kväll som den amerikanske sångaren Lee Hazlewood (eller Hazelwood som någon felstavat på affischen). Storheter som Jokkmokks-Jocke och Spotnicks stod också på Mastens scener under helgen. På affischen finns också en påklistrad lapp som berättar att ABBA skulle komma till Masten några veckor senare. Popgruppen som vunnit Eurovision song contest året innan med ”Waterloo” och samma år släppt hits som ”SOS” och ”Mamma Mia”. Konserten den 5 juli innebar inte oväntat publikrekord med runt 5000 besökare.

Publikhavet då ABBA spelade på Masten. Blm MFI 051206-24. Foto: Anders Albinsson

Historien om Masten tog en sorglig vändning en iskall valborgsmässoafton 1981 då Gyllene Tider uppträdde på stora scenen. Det unga popbandet från Halmstad hade inför konserten blivit allt populärare och flera varnade för att säkerhetskraven skulle behöva skärpas. Det fanns endast två poliser på plats och bara en öppen entré. När konserten väl inleddes rusade tusentals ungdomar mot scenen, portarna fick öppnas och över 1 000 personer släpptes in gratis. Panik utbröt och tre ungdomar klämdes ihjäl under kvällen. Festplatsen skulle aldrig riktigt hämta sig efter tragedin och det blev allt svårare att driva verksamheten. 2010 anordnades den sista konserten.

Även om Masten idag är borta minns många blekingebor fortfarande platsen. Kanske tänker man tillbaka på musik, dans, förälskelse eller fylla? Kanske var man på plats den där ödesdigra kvällen 1981? Blekinge museum har också samlat in en del av den ”autografvägg” som fanns i logen bakom stora scenen. Här har kändisar från förr, några bortglömda och andra välkända, skrivit sina namn. Tänk att artister som Procul Harum, Elvis Costello och Thomas Ledin en gång tog vägen förbi Kristianopel…

Har du själv några hågkomster från eller berättelser om Mastens festplats får du gärna dela med dig. Mejla dina minnen till christoffer.sandahl@blekingemuseum.se

Föremåls-id: Blm 26315, foto: Morgan Olsson