Blekinge museum

Blekinge museum berättar - URPlay

Blekinge museum deltar i projektet UR-samtiden - Länsmuseer berättar med 6 filmer om Blekinge.

Länkar till filmerna

Skeppet Gribshunden Föreläsning · 19 min
År 1495 förliste den danske kungen Hans flaggskepp Gribshunden i Ronneby skärgård i Blekinge. Brendan Foley, forskare i arkeologi vid Lunds universitet, berättar om projektet och marinarkeologiska utgrävningar. Christoffer Sandahl, chef samlingar på Blekinge museum, berättar och visar föremål som man funnit från vraket. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Det ligger en hund begraven Föreläsning · 12 min
Den arkeologiska utgrävningen av stenåldersboplatsen i Ljungaviken har vänt upp och ner på tidigare föreställningar om hur människor levde tillsammans. Ola Palmgren, pedagog, berättar om utgrävningen och animalosteolog Ola Magnell visar ett av de mest spektakulära fynden från utgrävningen, en hund som begravts med omsorg. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Drömmen om ett museum Föreläsning · 3 min 33 sek
Kan den danske kung Hans flaggskepp Gribshunden som sjönk 1495 bli ett flaggskepp för Ronneby kommun på 2000-talet? Anneli Vik arbetar med projekt Gribshunden vid Ronneby kommun. Här berättar hon om drömmen om ett museum som funnits under lång tid i Ronneby och som har aktualiserats igen när man konstaterar att det var skeppet Gribshunden som man funnit. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Från storslagen vision till ett levande världsarv Föreläsning · 16 min
Ett av Unescos världsarv är Örlogsstaden Karlskrona, en av de bäst bevarade och mest kompletta örlogsstäderna som finns kvar i världen. Marcus Sandekjer, museichef på Blekinge museum, och Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare på Marinmuseum, berättar om Karlskronas historia och det levande världsarvet. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Kustkultur och båtar Föreläsning · 13 min
Blekinge är ett kustlandskap som präglats av närheten till havet. Christoffer Sandahl, chef samlingar, Blekinge museum, berättar om havet och kusten som en del av Blekingebons identitet. Bertil Andersson, båtexpert och båtbyggare, berättar om båtarna utveckling och anpassning för kusten och sjöarna i Blekinge. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Ett Blekinge i förändring Föreläsning · 15 min
Internationella utbyten, sjöfart och kontakt från stora delar av världen är en del av Blekinges historia, säger Charlotte Nordheim, projektsamordnare på Blekinge museum. Tillsammans med Henrik Lövgren, Blekinge integrationscentrum, och Marco Bertoni, universitetslektor och professor, Blekinge tekniska högskola, berättar hon om utmaningar och möjligheter för framtiden. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Här kan du se alla filmer från länsmuseer runt om i Sverige UR Samtiden - Länsmuseerna berättar. Varje länsmuseum har valt ut berättelser som är relevanta för att beskriva något som rör den egna regionen - det kan vara en historisk person, viktiga händelser eller ett avgörande beslut.