Blekinge museum

Träffa en arkeolog!

Är du och din klass nyfiken på arkeologi, föremål och studier av historiskt material?  

Under ett besök på magasin Rosenholm får ni komma bakom kulisserna på det arkeologiska arbetet och uppleva nära möten med historiska upptäckter. Våra pedagoger med kompetens inom arkeologi och osteologi tar hand om gruppen och berättar om sitt jobb och om aktuella arkeologiska projekt som museet deltar i.

Besöket inleds med en rundvandring i museets stora föremålsmagasin där vi tittar närmare på höjdpunkter från samlingarna, som de berömda guldgubbarna från järnåldersboplatsen i Vång, stävfiguren från skeppet Gribshunden eller det 8400 år gamla hundskelettet som hittades vid utgrävningarna av stenåldersboplatsen i Ljungaviken i Sölvesborg.  

Efter guidningen får ni följa med till forskningsrummet där undersökningar av arkeologiskt fyndmaterial pågår. Eleverna får lära sig mer om analysmetoder, se exempel på jämförande material och själva vrida och vända på riktiga fynd och rekonstruktioner av föremål. 

Programmet riktar sig till både grundskola och gymnasium. Nivån och innehållet anpassas efter elevernas ålder och de önskemål på teman och kunskapsmål som ni jobbar med just nu.  

”Träffa en arkeolog!” är kostnadsfritt för alla skolklasser i Blekinge län. Programmet erbjuds under vårterminen 2022 i samarbete med Kulturarv i Blekinge. 

Vill du veta mer och boka in din klass för ett besök? Kontakta:
Ola Palmgren 
Ola är museipedagog och utbildad arkeolog med bred kompetens inom historieämnet i allt från stenålder till medeltid. 

Hanna Sjöberg
Hanna är utbildad osteolog och berättar gärna människans och djurens historia med hjälp av spännande benfynd. Passar både för historia- och NO-ämnen! 

Blekinge museums magasin ligger på Skrädderivägen 3 på Rosenholmsområdet utanför Karlskrona. Följ skyltar ”Blekinge museum” längs Vaktvägen. Buss nr 5 Nättraby-Cenrum trafikerar. 


Större karta och vägbeskrivning →