Blekinge museum

Broar till historien

Broartillhistorien.se är en webbportal och verktyg för dig som pedagog på skola eller kulturarvsinstitution. Inriktningen är forskning och arbete med källor för elever i grundskola och gymnasium.

En resurs för lärare
Färdigt material sparar tid. Låt dig inspireras av hur andra lärare jobbat med olika platser, tidsperioder och teman. Följ dina elevers resa i skrivandet. Slipp onödiga papperskopior!

Roligt, motiverande och utvecklande
Lär eleverna att jobba efter metoder som förbereder dem för eftergymnasial nivå. Låt eleverna bekanta sig med riktiga historiska källor och inte bara böcker!

Lätt att hitta material
Oftast finns källor mer lättillgängligt än vad man kan tro. Många är dessutom relativt lättanvända för elever på högstadienivå. Det finns även goda möjligheter för elever som söker en större utmaning, till exempel på mer avancerad historienivå. Det är enkelt och kul att jobba med källor!

Eleverna kan visa upp sina arbeten
Eleverna har möjlighet att lägga upp sina arbeten på hemsidan. De kan visa upp sina resultat för släkt och vänner. De kan också se nivåer på andras arbetsinsatser och få idéer.

Bakgrund till Broar till historien
Broar till historien startade som ett samverkansprojekt inom nätverket Kulturarv Östergötland, i det här fallet främst:
- Universitetet i Linköping, ISAK/Historia och lärarutbildningen
- Östergötlands museum samt Riksarkivet
- Landsarkivet i Vadstena
- Regionförbundet, Regionsbiblioteket, Riksantikvarieämbetet (UV-Öst), Länsstyrelsen i Östergötland, Kommunerna i länet och Flygvapenmuseet ingår genom sina platser i ledningsgruppen för Kulturarv Östergötland.

Under 2014 har kulturarvsprojektet "Att skapa sin historia", Region Blekinge tillkommit som samarbetspart. Bakom projektet står:

- Blekinge museum
- Blekingearkivet
- Slöjd i Blekinge och
- Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg"