Blekinge museum

Stephanie Lind i en gungstol

Stephanie Lind

och hemmet i Karlskrona
Lind möter sin blivande hustru… "Vid min ankomst till New York debuterade jag den gången på den förnämliga Hammarsteins teater som la grande attraction. Förut hade jag endast varit där som åskådare. En kväll under mitt engagement hade några vänner till mig satt sig i en loge och tillsammans med dem satt en mörk dam.

Vid slutet av mitt uppträdande kastade damen ned till mig en charmant bukett violer. Jag tog förstås violerna, såg upp mot givarinnan och kysste dem och fick så en blick ur ett par strålande svarta ögon. De ögonen glömde jag sedan inte. Efter ett par veckor blev jag presenterad för den sköna damen av några gemensamma bekanta och sedan dröjde det inte länge förrän hon blev madame John Lind. Nästan en roman i miniatyr, eller hur?Stephanie Lind…
När John dog 1940 blev Stephanie en ensam kvinna, som under kommande år skulle vårda minnet av sin man. Många karlskronabor minns henne som en märklig dam. Klädd i långa kjolar och lustiga hattar och som oftast satt på Auktionskammaren och ropade in saker för 50 öre eller en krona.

1972 donerade fru Lind till Blekinge museum
scenkläder, affischer, resekoffertar, program, brev och fotografier.

Museet arrangerade en utställning och
Föreningen gamla Carlskrona uppmärksammade artisten Lind i sin årsbok. Stephanie avled året därpå 91 år gammal.


”Hemlängtan vid jul…
Under mina resor sökte jag alltid göra den högtiden så svensk som möjligt och hade t. o. m. en liten artificiell julgran, som alltid följde mig. När vi inte kunde få någon riktig, fick den tjänstgöra. Julafton var min fru ute för att köpa julklappar, glögg, risgryn till gröten, frukter, gotter o. d, som hör julbordet till. Hon var i stadens största affär.”


 

Ett hus på Sparrensgatan…
”Till slut voro vi tillbaka i London efter 16 veckors intressanta upplevelser både på resorna och i Buenos Aires. Vi gjorde oss nu redo att resa hem till Karlskrona för att möjligen stanna. Så kom vi äntligen till resans mål, Karlskrona där våra släktingar voro nere för att ta emot oss. Det var roligt att vara hemma. Nu gällde det bara att få tag på en lägenhet, helst ett litet hus för oss själva.

Vi var på nyårsvaka hos mina släktingar, vilka då bodde på Drottninggatan. Någon nämnde att på nyåret skulle ett litet trevligt hus säljas på Sparrensgatan, och när vi gingo hem på natten, föreslog jag min fru, att vi skulle gå och titta på det där huset. Och det gjorde vi.

Det såg verkligen trevligt ut, huset. Jag kände på porten - den var öppen. Vi stego in och sågo då en underbar tavla: Den vackra trädgården med de stora buxbomshäckarna och träden översållade med snö i det vackra månskenet. Vi gingo litet längre fram.
Där fanns en trappa och ovanför den ett öppet loft. Vi gingo dit upp, satte oss där och beundrade den vackra: omgivningen och den stilla nyårsnatten. Vi sutto länge tysta och till slut sa min fru:
– Detta är ett välsignat hus. Det skall du köpa!
Tre veckor senare var huset vårt, och efter ett par månader flyttade vi in i vårt lilla hem.
Och där bo vi ännu.”


 

 

Upp