Blekinge museum

Lind som Carmencita

Scenkläderna

Lind gav själv idéerna till sina scenkläder, som sedan syddes upp på de exklusivaste kostymateljeer. Ar 1904 t. ex. kostade en enda klänning 950 kronor. Efter ett framträdande på Bellevue i Karlshamn år 1922 heter det:
"bl. a. dansar han en rysk bojardans i en rysk robe av äkta Brysselspetsar, ett verkligt konstverk utfört för denna dans i Bryssel. .."

"I Berlin fanns en av världens mest berömda kostymateljeer, Pruschinskys, och jag beställde där en hel del nya kostymer. De voro naturligtvis inte billiga, men ska man förtjäna något, får man också vara beredd på åtskilliga utgifter. Jag fick kosta ut kolossalt mycket för kostymer och dekorationer. Bl.a köpte jag en körsbärsfärgad grand toilette med stort släp. Den var gjord av veloure pané, ett slags silkessammet med äkta irländska spetsar, broderade med guld och besatta med turkoser och briljanter. Därtill hörde en underbar hatt med besättning av "paradisfågelfjädrar." "En spansk zigenarkostym beställde jag där också. Även den var handmålad och på den vore en mängd kort broderade. Till denna hörde en zigernaschal, gjord av en oändlig mängd paljetter, jag tror det var mellan 30- och 40.000. Dessa var fästade på ett underlag av siden i regnbågsfärger. Innersidan bestod av rött siden. När jag dansade i den schalen, såg den ut precis som en orm, som klängde sig omkring mig och åstadkom dessutom ett underbart färgspel. Vidare hade jag ett par fasanplymer meter långa, vilka slingrade sig kring mig under dansen i samma rytm som denna.

Solfjädrar i grant utsirad elefenben hörde naturligtvis till alla kostymerna. Det är förresten inte så lätt för en kvinna som det ser ut att hantera en solfjäder, eller bära upp ett släp. Det är i själva verket en stor konst, det vet endast den, som själv har varit med om det. Och det har jag."

Jaktgalopp i vit ridkostym…
"På teatern i Vancouver dansade jag min jaktgalopp, iförd en vit ridkostym, kantad med björnskinn. Därtill hade jag en röd väst, en trekantig hatt à la Napoleon och svarta lackskinnsstövlar. Jag skulle nu tillbaka till Amerika igen och som spriten var förbjuden där fick jag som avskedsminne en blomsterkorg, i vilken två flaskor White Horse whisky låg, tydligen med alludering på min dans. Varan var naturligtvis närmast avsedd att användas på resan."


 Min bravurdans var Carmencita…
"Efter en mycket trevlig månad där hemma styrde vi kosan till London, där jag var engagerad på den världsberömda Kolosseumteatern. Samtidigt med mig fanns där en balett på 20 sköna spanska senoritas. Min bravurdans var Carmencita, en spansk dans, i vilken jag ackompanjerade mig med kastanjetter. Efter första kvällen kom några av de spanska senoritas fram till min fru och ville ha reda på varifrån i Spanien jag hade kommit. Min fru skrattade och svarade Karlskrona. -Karlskrona? - Var ligger det? Jag tog det naturligtvis som en mycket stor komplimang att de sköna damerna tog mig för att vara en landsman. Vid mitt sista uppträdande där begåvades jag för övrigt med en bukett av 20 mörkröda rosor och i dess mitt en elegant, vacker sköldpaddskam."


 Madame Dubarry
"Vi reste nu tillbaka till Europa, först London och sedan Paris, där jag hade beställt en del nya kostymer. Bl. a. hade jag i min roll som madame Dubarry en exquisite robe av ljusblå surat med en mycket vacker cremefärgad spitztunique, broderad med turkoser och corals, därtill en directoirehatt med stora struts-plymer, en pompadour av guldspetsar, ljusblå sidenskor med höga saffianklackar samt en lång directoirekäpp. Hela kostymen var utomordentligt chic."

"En annan toilette, som väckte stort uppseende var gjord av pointlace, fodrad med elfenbensfärgad taft samt garnerad med minkskinn, därtill på huvudet liksom en stor solfjäder av point-lace. Den var broderad med briljanter och rubiner, som blixtrade i den elektriska belysningen. Därtill kom elfenbensfärgade skor och strumpor och en kolossal muff av samma spets."


 Med alla dessa pinoredskap måste jag dansa…
"Mitt arbete var ofta mycket tröttande. Peruken tryckte mitt huvud, skorna voro flera nummer för små och korsetten hårt åtsittande. Med alla dessa pinoredskap måste jag dansa, sjunga och se glad ut, men när applåderna kommo, glömde jag bort alla smärtor och trötthet. Bara de pengar, som gått åt till frimärken för att besvara de olika frågor som framställdes, utgjorde inte någon liten summa. En korpulent dam bad om råd, hur hon skulle kläda sig för att se smärt ut. En mager ville veta, hur hon skulle se fyllig ut en annan hur hon skulle bli vacker o. s. v. i det oändliga.

" John Lind om tåspetsdans…
"Artistens väg är minsann inte bara strödd med rosor. Jag minns exempelvis bara hur jag lärde mig att dansa på tårna. Jag fick idén av balettmästarinnan på Kristallsalongen, som uppmuntrade mig med det därför att hon tyckte att jag såg graciös ut, men det tog två år, innan jag hade lärt mig det. Och det var inte några roliga två år. Det var en svår exercis. Hur många hundratals nätter har jag inte fått sitta med fötterna i en balja varmt vatten och alun för att lindra plågorna och stärka tårna! Har ni någonsin klämt ett finger riktigt hårt i en dörr? Well, det var samma känsla jag hade under dessa två år."


När Lind drog sig tillbaka från scenen hade nära 30 års turneliv satt sina spår; Det ständiga resandet, att snöra sin midja från naturliga 95 cm till 55 cm, att bära tyngande peruker och flera nummer för små skor.
De sista åren led Lind av högt blodtryck, övervikt och ansträngt hjärta.
Han antecknade själv sina mått den 15 juli 1931;
Lång 1.57, vidd över magen 1.22, vidd över bröstet 1.14. För sina krämpor vistades han någon månad varje år i slutet av 1930-talet på Hultafors sanatorium utanför Borås.

 

Upp