Blekinge museum

Bild på 8000 år gammal harpun

Havet - Jägaren

Jägare 6000 f Kr

För 8000 år sedan, under jägarstenåldern, rådde medelhavsklimat. Havet var rikt på föda, i skogen fanns ätliga växter och villebråd.

Harpunen var nyss skuren ur ett  hjorthorn när jägaren gav sig ut. Kanske på säljakt. Men något gick fel. Kanske slet sig bytet och simmade ut till havs. Harpunen hamnade på botten utanför Utklippan. 1996 fick fiskaren John Erik Ungfors från Sanda harpunen i sitt nät.


Blekingebon och havet.

Havet har varit viktigt för blekingebons försörjning. Med garn, ljuster, rev, krok och burar fiskades sill, torsk, flundra, lax och ål. I kustbandet jagades säl och sjöfågel. Färsk, torkad eller saltad fisk, skinn eller kött kunde bytas mot andra varor eller säljas.

Havet har lockat den nyfikne och den äventyrlige. Över havet har kontakter med andra människor knutits.


Fiskarbonden

Kustbon försörjde sig både som fiskare och bonde. Sillstimmen lockade honom  långt iväg.

"De som bo i rätta skären i Blekinge fara ofta under Bornholm" 1685

I stora vrakekor seglade de långt ut till havs för att - i bästa fall - landa stora fångster. Men höststormarna kunde också sänka de tungt lastade, öppna båtarna.

Kvinnorna tog hand om fångsten och seglade i gryningen in till städerna för att sälja den. Barnen hjälpte till med lagning och nytillverkning av garn.


Dagens fiskare

Blekingefiskaren år 2002 är hårt pressad. Miljöförstöring och utfiskning hotar yrkeskårens framtid.

Mikael Hultgren bosatt i Rödeby har varit fiskare i hela sitt liv, liksom hans förfäder som härstammar från Hasslö. Mikael köpte båten Katja 1979 tillsamman med sin far. De har fiskat sill och torsk i Östersjön.

De har sökt efter andra sätt att livnära sig när fisket blivit sämre. Ett tag arbetade de med rehabilitering av missbrukare ombord på båten. På grund av fiskets dåliga lönsamhet har de nu sökt sig till andra vatten. Mikael fiskar just nu jätteräkor utanför Algeriets kust. Mikael hoppas på att kunna komma tillbaka och fiska i Östersjön igen, om fiskeregleringar och miljöåtgärder som förbättrar fisket i Östersjön genomförs.