Blekinge museum

En trollkona av John Bauer

Trollkonor i Ronneby

Hösten 1679 ägde den enda häxprocessen i Blekinge rum i Ronneby. Tiggerskan Bengta Bengtsdotter och Olefwa Torstensdotter anklagades för trolldom. Det var en lång lista av anklagelser som riktades mot de båda kvinnorna. Bland annat skulle Bengta ha kastat salt på borgarhustrun Margareta Feiers vägg och därmed framkallat svår sjukdom och lidande. Men Bengta förnekade att hon var trollkona och ansåg att Olefwa var skyldig eftersom hon gett henne saltet.

Trots att det gått drygt 20 år sedan Blekinge blev svenskt gällde fortfarande dansk lag i Ronneby. Dansk lag tillät tortyr. De båda kvinnorna dömdes till sträckbänk. Bengta erkände snabbt allt som hon anklagades för men Olefwa stod emot den hemska tortyren. Rättegångarna höll på i mer än tre månader. Både de anklagade och vittnena ändrade efterhand sina historier som blev mer och mer fantasifulla. I oktober samma år fastställdes dödsdomarna mot de båda kvinnorna. Bengta hann dö en naturlig död i fängelset innan domen skulle verkställas. Olefwa dömdes till halshuggning och att därefter i bål brännas.

Kyrkoherden i Ronneby Knut Hahn underblåste processen. Trots att det stod klart att Olefwa var oskyldig till trolldom övertalade han henne att hon ändå borde avrättas.

 

 

 

Bildtext


• Utsnitt ur en tavla "Prinsessan och trollen" målad av John Bauer 1913.

×