Blekinge museum

Rockscen Blekinge 69-99

Med Rockscen Blekinge 69-99 har vi samlat in fakta om band och artister från hela Blekinge från perioden 1969-1999. Foton, berättelser, skivor, musik, affischer, promotionmaterial och allt annat som har kunnat berätta något om musikscenen.

Valet av begreppet ”rockmusik” var medvetet då det är brett och innehåller här allt från pop, synth, blues, fusion, punk, funk, grunge och hårdrock.

Dokumentationen är inspirerad av ”Popstad Lund”, ett projekt från 2010 där Lund som musikstad dokumenterades och resulterade i en utställning på Kulturen.

Med Facebookgruppen ”Rockscen Blekinge 69-99” som nav har vi samlat så mycket material som möjligt och målet var att försöka få en så fullständig bild över länets rockscen som möjligt. 

Varför då perioden 1969-1999? Rockmusik som genre brukar sägas ha sitt ursprung på 1950-talet men det var först i slutet av 1960-talet som rockmusiken tog steget fullt ut och blev bredare, både på det musikaliska planet men även på det estetiska. Rent intuitivt kändes det rätt att sätta en start på perioden där. Att sätta millennieskiftet som främre gräns passade också bra då musikbranschen då förändrades radikalt med den digitala revolutionen. Spotify, YouTube, Soundcloud och andra digitala scener har blivit standard för att nå ut med musik idag.

Varför var man med i ett band? Ett sätt att nå ut med ett budskap? Enbart för att det var kul? Såg man en ekonomisk möjlighet? Kändisskap? Utanförskap? Gemenskap? Identitetsskapande?  Genusperspektivet?

Delar av det insamlade materialet presenterades i en utställning på Blekinge museum mellan 22 oktober 2016 till 24 september 2017, där besökaren kunde ta del av foton, film,  bandpresentationer, historik och minnen samt givetvis lyssna på ett urval av de aktiva bandens låtar.

Sommaren 2017 arrangerades en festival på Fisktorget i Karlskrona med temat Rockscen Blekinge 69-99 då ett flertal band från perioden spelade.

Kolla även in projektets Youtube-kanal här. Öppnas i nytt fönster.

Rockscen Blekinge 69-99 har varit ett samarbete mellan Blekinge museum, Musik i Blekinge och Blekinge Musiksamlingar.