Blekinge museum

Parkens utveckling

:e.

I början av 1900-talet väcktes idén om att skapa en folkpark på Vämö. Den tändande gnistan blev den stora och lyckade  hembygdsfest, som hölls  i Karlskrona 1908. Festtåget färdades  från stan ut till Vämö där själva festen hölls. Längst till vänster i bilden ovan ses Gustaf Quiding som kom att bli den ledande figuren i arbetet med parken.

Allmänheten bjöds in till ett möte för att  diskutera möjligheten att skapa ett blekingskt "Skansen". Intresset var stort och en kommitté tillsattes. Året därpå hade en förening bildats. På hösten 1909 påbörjades arbetet med röjning och anläggande av vägar.


Här skulle parken ligga. Utsikt från Hästö 1909. Foto D F Källman.

Allt gick med rasande fart. Våren 1910 började man bygga hus och stugor. Den 18:e juni 1910 stod parken klar för invigningsfest, med bland annat kaffestuga,  gästgiveri, dansbana, entré och " Den vita staden".

 


Ovan det omfattande invigningsprogrammet, som bland annat innehöll idrottstävlingar, marknad, musik, dans och blomsterkortege.

Delar av blomsterkortegen har kommit fram till gästgiveriet på invigningsdagen. Okänd fotograf 1910.

 


 Under åren har många, många midsommarfester ordnats i parken. Bilden är från 1917.


Innan Västra Marks idrottsplats var byggd, förlades i stort sett alla idrottstävlingar och uppvisningar till Vämö. Flera idrottsgrenar fortsatte sin verksamhet i parken även därefter. Här en gymnastikuppvisning 1924.

 


Ett av de riktigt stora evenemang som genomförts är lantbruksutställningen 1922.

 Uppvisning av nötkreatur på Vämöslätten. Okänd fotograf, Blekinge museum.

 

 

 

 


Under flera år bjöds stadens gamla på en årlig utflykt till parken. Resan gick med ångbåt och på platsen bjöds de bland annat på andakt, musikunderhållning, snus, kaffe och kakor. Bilden är troligen tagen 1934 vid den avslutande stunden med mjölk och smörgås.

Ett annat återkommande arrangemang var Blekingedagen, som förlades på olika håll i länet, fast relativt ofta just till Wämöparken. Den 22 augusti 1943 arrangerades den sjunde Blekingedagen i länet. Ett av inslagen var miniatyrrevyn "Farbror Birgers barnkalas" . Barnen som deltog bjöds på sockerdricka och sockerkaka. Farbror Birger hette i verkligheten Birger Carle och hans barnkalas var ett uppskattat inslag inte bara på Blekingedagen utan t ex vid midsommarfirandet och i samband med Barnens Dag. Intäkterna gick till välgörande ändamål.

Vid ett av barnkalasen deltog Gun Andersson som spelar piano och Birgitta Wikström, född Linderoth, som lånat ut bilden, med sången  "Röda små smultron". 

 

 1944 startade Hästö Röda korskrets julmarknad. Det kom att bli en långlivad verksamhet.


 

 Ett inslag i parkens 50-års jubileum var en dräktparad. Foto Blekinge läns tidning 1960.


Hembygdens Dag 2001. Foto Jan-Eric Eklund.

Hembygdens Dag arrangerades av Östra Blekinge hembygdsförening och Hamboringen mellan  1983 och 2005. Det var ett mycket uppskattat arrangemang som drog stora besöksskaror. Arrangemanget  började i stan med Vämöschottisen, som ringlade ut till Wämöparken, där det bjöds på musik, dans, hantverk, mat och annat. 

 

Tillverkning och läggning av takspån. Hembygdens Dag 2001. Foto Jan-Eric Eklund.

Hembygdens dag var ett uppskattat arrangemang som drog stora besöksskaror, men mot slutet svek publiken och dagen lades ner.

 

 

 

1996 Loppmarknaden startar på lördagar

1999 Boulebanan invigs

 


Nostalgidagen som arrangeras sedan 2004 av kommunen tillsammans med flera medarrangörer vänder sig främst till äldre. Foto Blekinge museum 2014.

 

 

2010 firades Wämöparkens 100-års jubileum. Här dansar Hamboringen. Foto Viola Hansson Blekinge museum.

 

2011 arrangerade Lions Club trädgårdsmässa för första gången i parken.

Wämöparkens Trädgårds- och Matmässa 2017. Foto Karin Nilsson

 Wämöparkens Trädgårds- och Matmässa 2017. Foto Karin Nilsson

 

 

2013 Agilitybanan

 

 

2013 började traditionen med pumpafestival. Barn bjuds in att tillverka  pumpalyktor som lyser upp parken när mörkret faller. Dessutom kan den som vill deltaga i en kuslig nattlig vandring i parken. 


 Foto Jonas Eckerbom, Blekinge museum 2016.